Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Δήμος Αθήνας. Τοποθετήσεις της Λαικής Συσπείρωσης στο Δημοτικο Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Νοέμβρη 2019 ο Νίκος Σοφιανός,  δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση , έθεσε εκτός των άλλων και  τα εξής ζητήματα:



Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε:

«Εμείς δεν έχουμε τη θέση ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά γενικώς και αορίστως. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη για το ποιοι χρησιμοποιούν τους χώρους των σχολείων. 
Μια σειρά δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα σχολεία καλώς αναπτύσσονται, αλλά πρέπει ο δήμος να συμβάλει για να μη μεγαλώνει και το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια που συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες. 
Δεν θα αναφερθώ στον λάθος χειρισμό γύρω από το Πακιστανικό Σχολείο, το σχολείο δηλαδή που λειτουργεί από την Πακιστανική Κοινότητα. Λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση και εμείς συμφωνούμε στο ότι είναι η μόνη εξαίρεση που δίνει άδεια λειτουργίας για 2019-2020. Άρα και με χρόνο και με ορίζοντα. 
Πρέπει να στηριχτούν οι προτάσεις που έρχονται για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους μετανάστες. Είναι αναγκαίο για να μπορεί αυτός ο κόσμος που αναγκαστικά βρίσκεται στην Αθήνα, στην Ελλάδα λόγω οικονομικών ή πολιτικών προβλημάτων, που δουλεύει, που φορολογείται, που πληρώνει στο Δήμο της Αθήνας, να έχει επαφή με τη γλώσσα του. Να έχει επαφή με την πατρίδα του. Γιατί εμείς δεν θέλουμε οι μετανάστες να γίνουν Έλληνες ώστε να αποκτήσουν δικαιώματα, αλλά να τα έχουν με την εθνικότητα που έχουν. Αν κάποιοι από αυτούς αργότερα θελήσουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με τους νόμους που προβλέπονται, να την αποκτούν. Με αυτή την έννοια συμφωνούμε και για τις άλλες κοινότητες που δίνονται χώροι για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Όμως έχουμε λόγο για το αν θα πληρώνει ο μετανάστης σε αυτές τις διαδικασίες. Πρέπει να έχουμε μια παρέμβαση ως δήμος σε αυτό -δεν αναφέρομαι στην Πακιστανική Κοινότητα- αλλά διαβάζω για τη ρωσική γλώσσα και πιθανόν να έρθουν κι άλλα αιτήματα.

Συμφωνούμε, επίσης, από τη στιγμή που οι ενορίες δεν χρησιμοποιούν τα σχολεία για κατήχηση, αλλά για δημιουργική, αθλητική, πολιτιστική δραστηριότητα και μάλιστα χωρίς όρους σαν αυτούς που οι νεοναζιστές προσπαθούσαν να επιβάλουν στην Αθήνα, δηλαδή το "μόνο για Έλληνες", αυτές οι παραχωρήσεις να δοθούν και στις ενορίες, από τη στιγμή φυσικά που ελεγχθεί ότι το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους δεν είναι για κατήχηση.

Η διαφωνία μας είναι στην παραχώρηση σε ΜΚΟ.
 Και δεν είναι κάτι καινούργιο όσον αφορά εμάς. Η "ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ" είναι ΜΚΟ που μάλιστα έχει σχέση με πολλά προγράμματα. Διαφωνούμε λοιπόν με την παραχώρηση σχολικών χώρων σε αυτή. Όπως διαφωνούμε και με την παραχώρηση στην ΑΜΚΕ "Θαύμα". Θεωρούμε, ακόμα, ότι έχει τη δυνατότητα ο ΟΠΑΝΔΑ, αυτό που κάνει σε ένα Δημοτικό Σχολείο που του το παραχώρησε ο δήμος για τις δραστηριότητές του, να επεκταθεί και σε άλλα. Έχουμε γυμναστές, έχουμε υποδομή, έχουμε ανθρώπους και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σχολεία για δημιουργική απασχόληση στις λαϊκές οικογένειες, ειδικά σε περιοχές που έχουμε σοβαρή τέτοια πίεση, αλλά και οικονομική δυσκολία. 

Γιατί, ξέρετε, ακόμα και μια απογευματινή δραστηριότητα με 8 ευρώ το παιδί που αναγκάζονται να κάνουν οι Σύλλογοι Γονέων, για δύο παιδιά είναι 16 ευρώ και αυτά είναι λεφτά κάθε μήνα, ειδικά αν μιλάμε για οικογένειες που ζουν στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και στα όρια ή λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας».

Στη συζήτηση για τη στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Η ανάγκη είναι δεδομένη. Πρέπει να υπάρχει Καλλιτεχνικό Σχολείο στην Αθήνα, με σύγχρονες υποδομές γιατί είναι ιδιαίτερο σχολείο. Γιατί μια κτιριακή υποδομή της δεκαετίας του ‘60 δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.
Να δούμε συνολικά ποια είναι η εικόνα των αναγκών σε σχολεία. Εμείς θεωρούμε ότι επειδή άδειασε η Πρασσά, όπως και η Σουρμελή, που επίσης ήταν σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκετε μια εύκολη λύση και λέτε το Καλλιτεχνικό να πάει στην Πρασσά και "καθαρίσαμε".
 Και την ίδια ώρα στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται χρήματα, γιατί το κτίριο της Πρασσά για να αξιοποιηθεί θέλει σοβαρές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι γνωστές από το 2015, όταν υπήρξε απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών να πάει εκεί, όταν άδειασε στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και ακολούθησαν κι άλλες μετά.

Χρειάζεται να βρεθεί χώρος για το Καλλιτεχνικό Σχολείο, να εγγραφούν κονδύλια συγκεκριμένα, να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" το οποίο δεν πρόβλεψε η προηγούμενη δημοτική αρχή να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχετε ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. 

Το 2ο ΕΠΑΛ ένα σχολείο που είναι 100 μέτρα από το κτίριο της Πρασσά να εγκατασταθεί εκεί και ταυτόχρονα το Καλλιτεχνικό Σχολείο να εγκατασταθεί σε ένα κτίριο αντίστοιχο με τις ανάγκες που έχει ως ιδιαίτερο σχολείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου