Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

05-04-2020 .Ψήφισμα Α/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αθηναίων



 

νομοσ  ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                            ΑΘΗΝΑ 05-04-2020         
  ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                               κοιν:Υπουργειο εσωτερικων
4ΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ                                          υπουργειο παιδειασ
ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»                                                        γραφειο δημαρχου αθηναιων
(Ν.Π.Δ.Δ.)                                                                           αντιδ.δια βιου και μαθησησ


                                     Ψήφισμα Α/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αθηναίων

Στην  προσπάθεια μας  να συμβάλλουμε με περαιτέρω  οικονομική ενίσχυση  ( από τα ελάχιστα χρήματα των δόσεων που αφορούν στα σχολεία για τις λειτουργικές τους δαπάνες ) τα σχολεία, ώστε να  εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά που αφορούν στα μέτρα  πρόληψης από την γρίπη και αργότερα για τον covid-19 ,  όπως  υποδείκνυε  η εγκύκλιος  του υπουργείου Υγείας , βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα  ζωτικής σημασίας  πρόβλημα.

Ποιος θα εφάρμοζε στην πράξη τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών και των εκπαιδευτικών ;

Μετά από καταγγελίες  και αιτήματα συλλογών γονέων διαπιστώνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα  πολλά  σχολεία μέχρι και σήμερα. Τα  τελευταία  χρόνια σύμφωνα με την πολιτική λιτότητας και περικοπών που εφαρμόστηκε και στην δημόσια εκπαίδευση, έχουμε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθαρίστριες  στα δημόσια σχολεία  κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας!

Αυτό προκύπτει  από το καθεστώς  που επιβάλλει καθαρίστριες  με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μάλιστα  με ωράριο μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ ταυτόχρονα  ορίζει μία καθαρίστρια  ανά 18 αίθουσες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα  εκατοντάδες τετραγωνικά  μέτρα  των κοινόχρηστων χώρων, των αιθουσών πολλαπλής  χρήσης , των αύλειων  χώρων κτλ. Να σημειώσουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις  η ίδια  καθαρίστρια  αναλαμβάνει και το νηπιαγωγείο εάν αυτό γειτνιάζει με το δημοτικό σχολείο….

Αντιλαμβανόμαστε  όλοι πως  αυτό το καθεστώς  επιβλήθηκε στα  σχολεία  με γνώμονα το κόστος και όχι την αποτελεσματική καθαριότητα και την εφαρμογή των κανόνων δημόσιας υγιεινής καθημερινά, πόσο μάλλον  σε συνθήκες  έκτακτες. Τονίζουμε  πως  η κατάσταση που επικρατεί  στα σχολεία  που δεν διαθέτουν καθαρίστρια  δημιουργεί  μια υγειονομική βόμβα ,εκθέτει σε κίνδυνο την κάθε σχολική κοινότητα μαθητές και εκπαιδευτικούς .

Είναι πάγια και διαρκής  η ανάγκη για την καθαριότητα  των δημόσιων σχολείων ώστε να επιτάσσει μόνιμο προσωπικό καθαρισμού τους , είναι κοινός τόπος λοιπόν , πως  τα αρμόδια υπουργεία  πρέπει να επιληφθούν του ζητήματος άμεσα, καταργώντας το ισχύον καθεστώς και προχωρώντας  σε προσλήψεις  μόνιμων καθαριστριών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, μακριά από την λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.                                            

Ζητάμε την πρόσληψη μονίμου προσωπικού καθαριότητας  με πλήρη εργασιακά , μισθολογικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα  κατά την διάρκεια των  διαδακτικών ωρών καθώς και το πέρας τους.


                                                                                                                             
                                                                                                                                     Με εκτίμηση
                                                                                                                       Α/Βάθμια Σχολική Επιτροπή
                                                                                                                                   Δήμου Αθηναιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου